Befolkningen i Sør-Vestnorge opplever virkelig et strømprissjokk i dag. Mellom kl. 17 og 18 fyker kraftprisen opp i hele 13 kroner per kWt inklusiv mva, og i tillegg kommer nettleia. Heldigvis tar strømstøtten det aller meste av denne monsterprisen for boligeierne, men dyrt er det allikevel. Og hytteeiere og andre som ikke får strømstøtte må betale full pris.
Det er en svært spesiell situasjon som Norge nå plutselig har kommet opp i. For vi har lenge i år hørt om vannmagasiner med god oppfylling, og det har magasinene fremdeles. I et normalår er fyllingsgraden første uka i desember ca. 75 %. Den 8. desember var fyllingsgraden faktisk 7 prosentpoeng høgere, altså 82 prosent. Ingen mangel på «kraftreserver» i magasinene våre nå altså. Dessuten har Norge eksportert enorme mengder kraft til utlandet i løpet av 2024. I perioden 1.1-2024 til 12.12-2024 har vi eksportert nesten 17 milliarder kWt. Til sammenligning produserer Alta kraftverk ca. 0,7 milliarder kWt i et normalår. Dette er et meget stort kraftverk, demningen er hele 110 meter høg.
Men til tross for den gode ressurssituasjonen for elektrisk energi i landet vårt så går altså kraftprisen i dag rett til værs. Årsaken er at kraftprisen også i Norge fastsettes på børsen Nord Pool, og det er tilbud og etterspørsel som regulerer prisen. Nedover i Europa er det nå lite vind, og særlig tyskerne har satset mye på vindkraft. Når vindturbinene ikke beveger seg blir det heller ikke produsert noe strøm, og tyske kraftselskaper må da importere. Etterspørselen øker og prisene øker, også i Norge.
Men vedfyrere kan ta slike gigantiske prishopp helt med ro. For med et solid vedlager i hus og hytte har de fastpris på oppvarming, som ligger betydelig under denne type gigantiske strømpriser. Med en kraftpris på rundt 13 kroner per kWt og en nettleie på minst 50 øre per kWt vil strømprisen for boligeiere med fradrag av strømstøtte ligge på ca. kr 2,60 per kWt, det er også dyr strøm. Og hytteeiere må altså betale fullt ut, da blir strømmen grisedyr.
Årets markedsundersøkelse blant medlemmene til Norsk Ved Forum for vedprodusenter dokumenterte at 60 prosent av respondentene denne fyringssesongen vil holde samme priser som forrige sesong. 38 % vil øke med 8 %. Kjøper du en 1000 liters sekk med bjørkeved ut fra disse forutsetningene vil energiprisen ligge på kr 1,60 per kWt med uforandret pris, og kr 1,72 med 8 % prisøkning. Da forutsatt en ovn som utnytter energien med 75 %, altså reintbrennende ovner.
I dagens situasjon er altså Norge i en svært gunstig situasjon mht. oppfyllingen av magasinene, det er heller ikke svært kaldt. Vi kan jo da bare gjette på hvilke priser vi hadde fått i den motsatte situasjonen, med manglende oppfylling og ekstra låge vintertemperaturer.