Artikkel

Påskekos er for mange også peiskos

Publisert: 11/12/2024
Av: Øyvind Stranna Larsen

Når skituren er unnagjort, samles hyttefolk foran peisvarmen. Slik nordmenn har gjort i mange generasjoner. De åpne flammene skaper en helt spesiell stemning, det er godt å kjenne strålevarmen.

Fra de tidligste tider var peisen både varmekilde og sted for matlaging. Også i dag er det mange som benytter peisen til mer enn kos og varme. Grilling av pølser skjer enkelt over peisflammene. Og barna synes den passer utmerket til å varme opp marshmallow.

Vi skal ikke lenger tilbake enn på 1800- tallet da skumringstimen også var vanlig i norske hjem. Familien samlet seg foran peisflammene, men ventet med å skru på lysene. Det bidro også til å skape stemningen.
 

© 2025 Norsk Ved - Forum for vedprodusenter AS. Org.nr: 918 090 495