I mars måned merker vi virkelig at våren har kommet. Sola strømmer inn gjennom vinduene og bidrar til en betydelig oppvarming av boliger og hytter. Men fra morgenen av kan det være kjølig, godt å legge i ovnen.
Nå trenger vi ikke på langt nær så mye vedenergi til oppvarming som tidligere på vinteren. Da kunne temperaturmåleren vise to-sifrede kalde tall, og sola var bare så vidt på besøk i løpet av dagen. I de solrike marsdagene er det derfor aktuelt å bruke treslag med mindre energiinnhold. Det gir også rimeligere oppvarming enn eksempelvis kun å bruke bjørk. Vi har ca. 30 norske treslag, og samtlige er godt egnet til ved. Men det er en del forskjell på energiinnholdet.
Den populære bjørka gir mye varme per volumenhet. En fastkubikkmeter med bjørk, som tilsvarer to stk. 1000 liters sekker med vedkubber, inneholder brutto 2589 kWt. Dette ved 17 % fuktighet. Fyrer vi opp to slike sekker i en reintbrennende ovn vil de gi 1942 kWt i form av varme. Denne varmemengden kan direkte sammenlignes med alternativ bruk av elektrisitet. To stk. 1000 liters sekker med bjørk tilsvarer altså samme varmemengde som vi får fra en panelovn på 1000 watt som står påslått i 1942 timer, eller ca. 80 døgn.
Bjørka egner seg altså utmerket til oppvarming på kalde dager, men i mars og utover bør vi også vurdere å benytte treslag med mindre energiinnhold. Eksempelvis inneholder gran 24 % mindre energi enn bjørk, og den selges rimeligere enn bjørka. Osp inneholder 20 % mindre energi enn bjørk, og selje 14 %. Forbrukerne kan spare penger på å etterspørre flere treslag enn kun bjørk utover våren.
Tekst til bilde: Ospeved egner seg utmerket til oppvarming utover våren. Treslaget inneholder 20 % mindre energi enn bjørk og selges rimeligere enn bjørkeved.