… men pumpene krever mer vedlikehold enn vedovnen.
Mange har de siste årene anskaffet luft til luft varmepumpe. Men det er viktig å være klar over at effekten av disse pumpene reduseres sterkt med synkende temperaturer. Vedovnene derimot gir jo samme store effekt uavhengig av hvor kaldt det er. Og når temperaturmåleren kommer godt ned på den blå skalaen er det særlig mange som prioriterer å fyre med ved. Dessuten krever varmepumpene langt mer vedlikehold enn en vedovn.
Tidligere leder av Varmepumpeforeningen, nå rådgiver i foreningen, Bård Baardsen anbefaler at man bør rense luftfilteret i varmepumpene en til to ganger i måneden. Dersom man har husdyr i boligen kan det være aktuelt å gjøre dette oftere. I tillegg bør man med jevne mellomrom undersøke utedelen av varmepumpa for å fjerne lauv mm. «Teknisk vedlikehold er også viktig», sier han. «Og den bør utføres av fagfolk hvert 2.-5. år».
Det er et faktum at luft til luft varmepumper reduseres i effektivitet når temperaturen synker. Den såkalte COP faktoren beskriver hvor mye varme man får ut i forhold til hvor mye strøm pumpa krever. Denne faktoren viser allerede en halvering for noen av de mest solgte og kraftigste varmepumpene når temperaturen faller fra pluss 7 grader til minus 7 grader.
Avriming av varmepumper er viktig. Dette skjer automatisk og bestemmes av følere som registrerer at varmepumpen utsettes for nedriming. Riming forekommer oftere i områder med høgere luftfuktighet, som i kystområder, enn i tørre innlandsområder. Når det er behov for avriming hentes varme fra rommet, og det er altså denne innevarmen som sørger for avrimingen.