Jo større egenvekt et treslag har, jo mer energi per volumenhet. Eksempelvis er bjørk et forholdsvis tungt treslag, gran er lettere. Tørr granved inneholder derfor 24% mindre energi enn tørr bjørkeved per volumenhet. Følgende tabell gir en oversikt over egenvekt(vekt per kbm) og energiinnhold for noen treslag.
En gammel, ikke reintbrennende ovn vil utnytte ca. 60% av brutto energiinnhold i veden. Nye, reintbrennende ovner utnytter ca. 75%. Fyrer vi opp en kubikkmeter bjørk med fuktighetsinnhold under 20% vil vi få ut ca. 1550kWh med varme fra en gammel ovn (60% virkningsgrad) og ca. 1940kWh (75% virkningsgrad) fra en moderne reintbrennende ovn. De som fyrer med reintbrennende ovner vil derfor ha en lavere pris perkWh på oppvarmingen sammenlignet med bruk av gamle ovner.
Energiinnholdet i ved er kun avhengig av 2 faktorer: Vekt og fuktighetsprosent. Dersom vi fyrer opp 1kg bjørk eller 1 kg gran med samme fuktighetsprosent får vi ut samme mengde energi eller varme. Fuktighetsprosenten for ved måles med fuktighetsmålere beregnet for trelastbransjen. Disse målerne viser fuktighetsprosenten i forhold til virkets tørrvekt. Fuktighetsprosenten bør helst være under 20%, men kan aksepteres opp til 25%.
Følgende tabell viser hvordan brutto brennverdi varierer med fuktighetsprosenten.
Vi ser altså at sjøl om fuktighetsprosenten er helt oppe i 80%, kan man fortsatt få noe energi ut av virket. Men, så fuktig ved er det ikke mulig å tenne opp med. Dersom den skal brenne, må man ha mye glør og høg temperatur i ovnen fra før. Mye av energien i virket vil da gå med til kun å fordampe vann i vedkubbene.