I en periode var det tillatt her i landet å bygge rekkehus uten pipeløsning. Heldigvis ble kravet om pipeløsning gjeninnført. Men mange boliger og leiligheter har ikke pipeløsning, vedovn kan ikke monteres. Noen kjøper bioetanolpeis, den er ikke helt enkel verken å installere eller å bruke.
Bioetanolpeiser er veggmonterte eller frittstående varmekilder som bruker bioetanol som brensel. Peisene er ikke tilknyttet pipe. Biopeiser varmer vanligvis fra 2-4 kW, avhengig av størrelsen på peisen. De har vanligvis for liten effekt til å være egnet som en primær oppvarmingskilde og kalles derfor gjerne ”dekorasjonspeiser”.
I 2010 gav Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap(DSB) følgende informasjoner om bioetanolpeiser: Tilsyn med importører av bioetanolpeiser avdekket at bare 62 av 168 peiser var sikkerhetstestet slik regelverket krever. De øvrige 116 måtte importørene trekke fra markedet på grunn av manglende dokumentasjon av sikkerheten. Myndighetene er svært overrasket over importørenes manglende kunnskap om regelverket og krever at de skjerper seg.
Asbjørn Østnor ved Sintef, Norges branntekniske laboratorium, har klare meninger om bioetanolpeisene.
Ved påfylling av bioetanol er det helt avgjørende at flammene er fullstendig slukket. Hvis ikke, vil man få umiddelbar antenning av den påfyllende væsken. Men dessverre er det svært vanskelig å se om alle flammer er slukket. Jeg vil hevde at uten å måle temperaturen i brennskålen er det umulig å se om flammen er slukket, sier han. Østnor påpeker også at hvis rommet der peisen er plassert ikke er stort nok, kan man faktisk risikere kullosforgiftning.
Noen monterer peisen på veggen, av og til på gipsvegg. Det kan gå svært galt. Varmen fra peisen kan smelte benyttede plastplugger, og peisen kan falle ned på gulvet, mens den brenner. Problemet med oss mennesker er at vi dessverre ikke er perfekte. Vi leser ikke bruksanvisninger godt nok, vi tror vi mestrer sitasjoner som faktisk er for vanskelige for oss. Derfor er det helt avgjørende at samfunnet utvikles slik at man tar hensyn til disse menneskelige forutsetningene.
En vedovn kan ikke brukes på en slik måte at man risikerer umiddelbar fare. Uansett kompetanse vil alle forstå hvordan man legger i ved, og hvordan man etterfyller med vedkubber. En bioetanolpeis krever helt spesielle rutiner for at man skal være sikker på å unngå ulykker. DSB gir følgende anbefalinger for behandling av bioetanolpeiser:
Hvis disse anbefalingene følges, så skal det altså i flg. DSB være sikkert å bruke bioetanolpeisene. Men, hvor mange av oss kan underskrive på at vi alltid forholder oss i samsvar med slike anbefalinger? Hva når huset er fullt av unger, bikkja rusler omkring. Telefonen ringer, eller noen ringer på døra, eller det er noe som koker på ovnen?
Vi i Norsk Ved vil nok helt klart anbefale vedovnen, både i disse og andre situasjoner.