Sommeren er en utmerket tid for å fjerne sot fra ildstedene. Nå har de nok ikke vært i bruk en periode, og alle glør er slukket for lengst. Du trenger ikke vente på feieren for å få feid pipa, det kan du ordne sjøl.
Feiing av piper foregår i dag etter en behovsprøving. Når feieren er på besøk, registrerer han behovet for neste gangs feiing. Ofte vil kommunene sørge for å feie hvert 4. år. Men fyringen kan jo variere en del fra år til år.
Ikke minst den siste fyringssesongen 2020/2021 var det nok mange som fyrte mye mer enn tidligere. Dette kan også ha resultert i mer sot i pipa enn vanlig. Noen ihuga vedfyrere velger å feie både hyttepipe og boligpipe hvert år, noe som er forholdsvis enkelt.
Du må anskaffe en feierkost som passer til pipeløpet. Her finnes det to typer: Feierkost for firkantende piper og for rørpiper. I tillegg må du ha et lodd slik at feierkosten dras nedover i pipa etter et tau. Og så er det bare å dra feierkosten opp gjennom pipa en del ganger.
Husk å bruke hansker, samt maske for å unngå å puste inn sotstøv. Etter pandemien har vel de fleste nå liggende en del masker. Som vanlig under feiing må man først sørge for å stenge alle ventiler i ildstedene, og etter feiing fjerne sot som faller ned og samles innenfor feierluken i pipa.