Artikkel

Medbrakte vedkubber gir garantert flott bål

Publisert: 20/01/2025
Av: Øyvind Stranna Larsen

Utover vinteren er det mange som koser seg på turer med bålbrenning. Ikke minst ungene synes det er spennende å gjøre opp bål i naturen. Og så smaker det jo nydelig med grillede pølser rett fra bålet. Men det er ikke sikkert du klarer å finne tørr bålved på stedet.

Bålbrenning har svært lange tradisjoner i vinterlandet vårt. I tidligere tider en nødvendighet for at folk kunne ferdes og arbeide i utmarka vinterstid. Ikke minst skogsarbeiderne var helt avhengig av bål, for å kunne varme seg i matpausene som blei tatt under åpen himmel, tørke klær og koke kaffe. I dag er bålbrenning for de aller fleste noe vi gjør for trivselen.

Men tidlig på vinteren kan det være vanskelig å finne tørt virke. Vi har kun lov til å ta kvister og greiner til bål, hogst av tørre trær er ikke en del av allemannsretten. Og i januar og februar kan det være variabelt vær med varmegrader og kuldegrader vekselvis, noe som gjør trevirket i skogen er fuktig og frossent. Derfor er det alltid et godt råd å ta med noen vedkubber på turen. Det skal ikke så mange bjørkekubber til for å få et varmende bål, og så kan man nyte både varmen fra flammene og grillede pølser.

© 2025 Norsk Ved - Forum for vedprodusenter AS. Org.nr: 918 090 495